Jelimanci na Roverway 2018 v Holandsku

 Ještě před půl rokem jsem si myslel, že je téměř nemožné dostat se s našima roverama na zahraniční skautskou akci jako je Roverway. To je jedna z nepravidelně opakujících se mezinárodních skautských akcí určená pro dospívající (rovery).  Letošní motto – protiklady se přitahují – bylo vybráno za účelem osobního rozvoje a seznámení se s cizími kulturami, tedy se skautingem na světové úrovni.

 Holandsko, země rovná a plná cyklistů a sýrů. O tom jsme se mohli přesvědčit hned při vjezdu do Amsterdamu, kde jsme strávili jednu noc.  Oficiálně akce začala až na pláži v Haagu. Kdo kdy stanoval na pláži pár metrů od moře? No… uplně nedoporučujeme. Písek ve stanu je všetečný. Později jsme ale zjistili, že na té samé pláži se členové našeho střediska už jednou vyskytli a to před 20 lety! Na pláži jsme se začali pomalu bavit se skauty a skautkami z celého světa. Společně jsme totiž mohli plnit některé výzvy. Lidská pyramida, fotka s členem organizačního týmu, vyměnit si na fotku kroj s cizincem…

 

Výzvy nás provázeli celé Roverway. Další částí byla Path (v překladu „cesta“). Naší Cestou byl týden na ostrově v národním parku Biesboch. Žádná civilizace, pokud nepočítáme civilizace bobrů, se kolem nevyskytovala. Zrovna ty dny jsme chytili obrovská vedra, což znamenalo hodně programu ve vodě. Novinkou pro nás bylo pádlování a plachtění na menších lodích, což pak v největším vedru vyústilo ve vodní bitvu! Za těch pár dní jsme poznali skvělých padesát lidí z Irska, Francie, Nizozemí, Portugalska, Itálie a Španělska. V praxi to znamená, že někdy v budoucnu se do jedné z těchto zemí určitě vypravíme.

 S dalšími skauty jsme se následně setkali v Zeewolde opět u moře. Tady začalo seznamování a otrkávání se ve velkém měřítku. Zemí zde nebylo zastoupeno jenom sedm, ale dokonce 53 (což znamenalo 4500 skautů). Všichni na stejné vlně. Přes den jsme měli možnost poznávat sebe v různých blocích, třeba také poznat město Zeewolde (dokonce jsme se bavili i se starostou) nebo zažít jiné zajímavé programy. Na výběr toho bylo mnoho.  Akce se povedla a my odjeli domů s tím, že skaut se neodehrává jenom u nás, a že teď máme mnoho nových kamarádů po celém světě.

 Za fotky vděčíme Dubínkovi a Palečkovi (společná v Rychnově n. Kn.) 🙂

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..